Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Mark Roossien - Maandag 8 Juli 2024

    Wat is de EN-14183 — Veiligheidseisen voor "Opstapjes" oftewel "Step Stools"

    In de wereld van veilig werken op hoogte is het essentieel om te begrijpen welke normen en voorschriften van toepassing zijn op het klimmateriaal die je gebruikt. Een van deze belangrijke normen is de EN-14183, die specifiek gericht is op opstapjes, ook wel Step Stools genoemd. Maar wat houdt deze norm precies in en waarom is het zo belangrijk om deze te kennen? In deze blog vertel ik je meer over deze norm.

    Wat is de EN-14183?

    De EN-14183 is een Europese Norm (EN) die de eisen specificeert voor zogenoemde Step Stools. Deze norm omvat ontwerpkenmerken, afmetingen, materialen, prestatie-eisen, testmethoden en de verklaring van geschiktheid voor gebruik.

    Belangrijkste kenmerken van de EN-14183

    1.      Ontwerp en constructie: De norm vereist dat opstapjes een stabiel en robuust ontwerp hebben. Dit betekent dat ze gemaakt moeten worden van duurzame materialen die bestand zijn tegen slijtage en scheuren. De ontwerpkenmerken en afmetingen zijn zodanig vastgesteld dat ze voldoen aan specifieke veiligheidseisen.

    2.      Veiligheidsfuncties: Producten die aan de EN-14183 voldoen, moeten uitgerust zijn met antislipvoeten en- oppervlakken om het risico van uitglijden te minimaliseren. Daarnaast moeten de producten voldoende breed en stabiel zijn om veilig gebruik te garanderen.

    3.      Belastbaarheid: Een belangrijk aspect van de EN-14183 is de belastbaarheid. De producten moeten het gewicht van de gebruiker veilig kunnen dragen zonder risico op schade. De maximale belasting waar de producten op getest zijn, is 150 kg.

    4.      Testprocedures: De EN-14183 beschrijft gedetailleerde testprocedures die fabrikanten moeten volgen om de kwaliteit en veiligheid van hun producten te waarborgen. Dit omvat onder andere testen op stabiliteit, sterkte en duurzaamheid.

    Waarom is de EN-14183 zo belangrijk?

    De norm is belangrijk omdat je verzekerd bent van een veilig product. Het volgen van de EN-14183-norm biedt meerdere voordelen:

    • Veiligheid: Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de veiligheid. Door producten te gebruiken die aan deze norm voldoen, verklein je aanzienlijk de kans op ongelukken.
    • Betrouwbaarheid: Producten die volgens deze norm gecertificeerd zijn, bieden betrouwbare prestaties, wat essentieel is voor zowel huishoudelijk als professioneel gebruik.

    Technische specificaties van de EN-14183 norm

    Om de veiligheid en betrouwbaarheid van de opstapjes te waarborgen, worden er specifieke eisen gesteld aan de EN-14183-norm. De belangrijkste technische eisen die gesteld worden op een rijtje:

    • Maximaal draagvermogen: Opstapjes die aan de EN-14183-norm voldoen, moeten een maximaal draagvermogen van 150 kg kunnen weerstaan.
    • Maximale stahoogte zonder leuning: De norm stelt dat de maximale stahoogte voor een opstapje zonder leuning 1 meter (1000 mm) is, mits het sta-plateau aan de gestelde afmetingen voldoet. De breedte dient minimaal 400 mm te zijn en de diepte minimaal 240 mm.
    • Antislipvoorzieningen: Alle opstapjes moeten uitgerust zijn met antislipvoeten en- oppervlakken om het risico op uitglijden te minimaliseren.
    • Stabiliteit en breedte: Het ontwerp moet voldoende breed en stabiel zijn om kantelen te voorkomen.
    • Duurzame materialen: De materialen die gebruikt worden moeten bestand zijn tegen slijtage, scheuren en andere vormen van degradatie.

    Wie moet aan de EN-14183 norm voldoen?

    Voor de producent en leverancier van opstapjes is het voldoen aan de EN-14183-norm een goed handvat. Je zorgt voor een veilig en betrouwbaar product.

    Wil je meer weten over veilige industriële klimmaterialen of heb je nog een vraag over de EN-14183-norm? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel ons voor direct advies op +31 50 3053 888.

    Ladder.nl, altijd veilig werken op hoogte.

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »